VISIOcoach Perceptionsträningsprogram Hemianopia

VISIOcoach Perceptionsträningsprogram Hemianopia

3 500 kr ex. moms

VISIOcoach Synträningsprogram Hemianopia ger chansen till förbättrad rumslig orientering i fall av hemianopi, vilket kan öka självständigheten och livskvaliteten och finns i en version för vuxna, och en för barn med symboler istället för bokstäver. Lämplig för skolbarn från 6 års ålder.

Hjärnskador genom en stroke, skada eller tumör kan störa den synliga vägen och orsaka synfältsförlust som homonym hemianopi eller kvadrantanopi. Detta innebär att båda ögonen kan sakna hälften eller en fjärdedel av synfältet på samma sida. Varje år drabbas hundratusentals människor av förlust av synfält på grund av stroke. Skador på den synliga vägen hos barn kan redan inträffa före eller under födseln, eller i senare barndom.

Delbetala gärna ditt köp! Vi erbjuder upp till 24 månaders avbetalning vid köp via hemsidan. Hör gärna av dig om du behöver hjälp! Kontakta oss här

 

VISIOcoach Synträningsprogram Hemianopia

Det här programmet är utvecklat för att träna personer som har homonym hemianopsi eller ”liksidig halvsynthet” som i sin tur orsakats av olika
typer av hjärnskador som stroke, traumatisk hjärnskada, tumörer eller liknande.

 • 3 svårighetsgrader
 • Information om utbildningens framsteg
 • Programmet kan också styras via en pekskärm
 • Programmet och dess handbok finns på följande språk:
  Arabiska, bulgariska, kinesiska, danska, tyska, engelska, franska, nederländska, italienska, japanska, koreanska, norska, polska, svenska, spanska och ryska.
 • Varje patient rekommenderas att rådfråga en ögonspecialist eller neurolog innan han köper denna programvara. Det finns ett nätverk av VISIOcoach-terapicentra i hela Europa. Kontakta oss för att hitta närmaste expert.

Krävs av användaren:

 • Användaren ska kunna använda en dator
 • Användaren ska kunna använda en datormus

Hur vet du att du har hemianopi?
Följande bilder illustrerar effekterna av homonym hemianopi (synförlust i halva synfältet) i en vardaglig miljö. När du tittar rakt fram saknas hälften av synfältet framför båda ögonen som i nedan bild.

Skanning av ögonrörelser hjälper till att flytta synfältunderskottet mot den ”blinda” sidan. Denna process kan tränas med hjälp av VISIOcoach-programvaran. Patienten kan använda träningen dagligen på en hemdator. Programmet registrerar träningens framgång och dokumenterar den efter varje session.

Hur går träningen med VISIOcoach Synträningsprogram Hemianopia till?

Träningen innebär att du tränar de snabba ögonrörelserna (de så kallade saccaderna) genom att utföra en mängd olika sökuppgifter på en dators bildskärm. Den fungerande seende delen av synfältet tränas successivt upp så att det skannar (eller söker av) den ickefungerande delen av synfältet med snabba, aktiva ögonrörelser. På det sättet kan man ta in och uppleva en helhetsbild av det man vill se och därmed kompensera för den uppkomna synfältsdefekten (halvsyntheten, hemianopsin) i väldigt hög utsträckning, steg för steg.

Träningen med VISIOcoach har visat sig i kontrollerade studier leda till märkbara förbättringar av orienteringsförmågan, bättre rumsuppfattning, ett ökat personligt oberoende samt förhöjd livskvalitet. Programmet är alltså vetenskapligt utprovat. Den tyska studien från universitetet i Tübingen
visar att VISIOcoach fungerar som det är tänkt. Nu har VISIOcoach utvecklats för att du själv med hjälp av anvisningar ska kunna träna upp din synförmåga, helst samtidigt som du får annan rehabilitering för din stroke eller andra hjärnskador.

Din uppgift blir att träna med programmet under sex veckor, fem dagar i veckan två gånger om dagen – under en halvtimme per träningspass. Efter den här intensiva inledande träningsperioden på sex veckor kan du fortsätta träningen när du vill och tycker att det behövs.

VISIOcoach Synträningsprogram PRO

VISIOcoach Synträningsprogram Pro är ett program som är särskilt utvecklat för medicinska institutioner och terapeuter som tar hand om patienter med hemianopi och retinitis pigmentosa. Läs mer om Pro här!

 • VISIOcoach Synträningsprogram Pro innehåller en databas som sparar effekterna av träningen och personlig patientinformation.
 • Den innehåller också ett dataanalysverktyg som kan visa effekten av träningen grafiskt. Detta gör det möjligt att visa patienten de framsteg som gjorts under träningen omedelbart, vilket inkluderar svarstider på alla svårighetsgrader.
 • Terapeuten kan antingen instruera patienter direkt på kontoret eller låta dem träna där. För detta ändamål tillåter programmet terapeuten att göra speciella justeringar för att anpassa programmet individuellt.
 • Varje person som köper Pro-versionen kan införlivas i vårt VISIOcoach-terapeutnätverk som kan fungera som en kontaktpunkt för patienterna.
 • Den professionella versionen innehåller alla tre ”personliga versioner”, VISIOcoach Hemianopia vuxen, VISIOcoach Hemianopia barn och VISIOcoach RP.
 • Levereras på USB-sticka
 • Kompatibel med både MAC och PC
 • Kräver en stationär eller bärbar dator med en bildskärm med en diameter på minst 17 tum
 • Windows 2000 / XP / Vista / 7/8/10 eller Apple Macintosh OS X eller Linux
 • Java JRE 7-kompatibilitet (tillgänglig gratis på internet). För macOS och Linux måste Java Runtime Environment installeras. För att göra det, gå till https://java.com and följ instruktionen för installation.
 • En USB-kontakt
 • tillgängligt på följande språk: arabiska, kinesiska (traditionell), kinesiska (förenklad), tyska, engelska, franska, gujarati, hindi, italienska, holländska, polska, ryska, Svenska, slovenska, spanska, tjeckiska, turkiska och ungerska.
 • MDR-klassad: ja
Välj variant

VISIOcoach Hemianopia vuxen, VISIOcoach Hemianopia barn

Ladda ner

VISIOcoach Bruksanvisning VISIOcoach Bruksanvisning

MDR

MDR-dokumentation