Saida ordprediktionsprogram

Saida ordprediktionsprogram

Saida är ett ordprediktionsprogram som är anpassat för den som är osäker på sin stavning eller har nedsatt rörlighet och därför vill snabba upp skrivandet.

Saida är ett unikt program med ordprediktion för dig som är osäker på stavning eller har nedsatt rörlighet och därför vill snabba upp skrivandet!

Levereras med fem språk!

Saida är ett hjälpprogram som föreslår ord medan man skriver. Med en enda tangenttryckning kan användaren välja ett ord från en förslagslista i programmet. Saida levereras med språken svenska, danska, norska (både nynorsk och bokmål), engelska och tyska.

Funktioner i Saida:

  • föreslår ord medan du skriver.
  • kan hantera felstavningar: du skriver sjo och kan ändå få förslaget choklad.
  • kan kontrollera stavning innan nya ord läggs in i ordlistan.
  • varnar för lättförväxlade ord.
  • ger stora möjligheter till personliga inställningar.

Bild på brevskrivning med Saida® som skrivstöd.

Saida fungerar som ett slags stavningskontroll i förväg.

Hur stavas ”jättebra”? Högst upp i förslagsrutan visas alla ord i ordlistan som börjar med de bokstäver som användaren har skrivit, undertill (i annan färg) visas förslag som ljudmässigt börjar lika, men stavas annorlunda.

Saida fungerar i Microsoft Windows-miljöer i program där man kan skriva text, exempelvis i Microsoft Office-program eller i enklare ordbehandlare som Wordpad. Eftersom Saida fungerar i textfönster, går det också bra att använda programmet som hjälp när man t ex söker information på Internet och skriver text i sökfält.

Saida är en helt ny typ av ordprediktionsprogram. Tidigare har ordprediktion framför allt använts som skrivstöd för personer med rörelsehinder för att minska antalet tangentnedslag under skrivandet. Saidas avancerade, unika funktioner och inställningsmöjligheter gör det på allvar möjligt också för personer med stavningsproblem att använda ordprediktion som skrivstöd.Saida är utvecklat med ekonomiskt stöd från Specialpedagogiska institutet och testat i tidiga versioner av såväl personer med rörelsehinder som personer med diagnostiserad dyslexi.Den ljudbildslika prediktionen gör att man kan stava fel i början av ord men ändå få förslag på ordet man menade. Bokstäverna syk kan t ex ge förslagen cykel eller psykologi. Programmet kan användas i program som jobbar med textrutor, vilket betyder att man t ex kan ta hjälp av Saida när man söker på Internet (bild nedan).

Bild på Saida som hjälp vid sökning på Internet

Bild på Saida som hjälp vid sökning på Internet

Inbyggd stavningskontroll

En inbyggd stavningskontroll gör att Saida kan kontrollera nya ord som skrivs innan de läggs in i ordlistan. Detta är en avgörande funktion för alla som vill jobba med ordprediktion och har stavningsproblem. Man vill kunna lära programmet nya ord, men samtidigt inte lägga in ord som är felstavade. Saida kan också varna för ord som man lätt blandar ihop, så att man inte gör fel på till exempel byggd och bygd. Dessa ord visas i sammanhang i exempelmeningar.

Hänsyn till tidigare skrivna ord

Saida kan ta hänsyn till de två senast skrivna orden och därmed ofta ge smartare ordförslag. Tack vare denna funktion kan ”Kalle hade sp” ge förslaget spelat – men aldrig spela, eftersom man inte kan säga ”Kalle hade spela”.

Flexibla ordlistor. Saida har vid installation en stor ordlista och en liten. Den stora ordlistan innehåller ca 203.300 ord och den lilla 42.800 ord (inklusive böjningsformer). Orden är från början sorterade i vanliga, neutrala och ovanliga ord i vanliga människors skrivande och har till stor del sorterats för hand. Den lilla ordlistan innehåller bara de ord som anses vanliga. Det är lätt att lära Saida nya ord, antingen genom att skriva in dem eller låta Saida läsa in alla rättstavade ord från textdokument.

Flera användare kan arbeta på samma dator

Saida hanterar smidigt olika användare på samma dator, så att var och en kan jobba med högpresterande program utifrån olika behov.

Uppdatering

Klicka här för att ladda ner uppdatering till Saida 1.0.34

Bruksanvisning

Klicka här för att ladda ner lathund till Saida

Klicka här för att ladda ner manual till Saida

Operativsystem

, ,

Licenstyp

, ,