Ravi mäter ögonrörelser för att se vem som ska få köra bil
Dela den här historien, välj din plattform!
Ravi Chadalavada är doktorand och forskar om robotars samverkan med människor med hjälp av ögonrörelseglasögon – alltså s k eyetracking-glasögon, som följer vår blick. Inför sin uppkörning för svenskt körkort fick han en snilleblixt – samma sorts glasögon kan bli ett viktigt verktyg för att se vem som är en lämplig bilförare.
För äldre och personer som drabbats av sjukdom som tex stroke har vården en svår uppgift – att bedöma om de ska få köra bil eller inte. Det är nämligen läkares skyldighet, enligt körkortslagen. Det är både svårbedömt och känsligt. En mer objektiv metod att mäta körförmågan skulle vara till stor hjälp och det är en sådan Ravi Chadalavada hoppas kunna utveckla, med hjälp av kameraglasögonen.
Glasögonen ”ser” om du ska få ha körkortet kvar
Det var när han började jobba med att utveckla idén som han förstod att intresset också var stort från dem som ska bedöma om vissa ska tvingas sluta köra bil eller ej. Nu samarbetar han med geriatriska kliniken på Örebro sjukhus och Väg- och Transportforskningsinstitutet, VTI. I januari ska de börja med de första testerna på patienter, i ett första utvecklingsskede.
Perceptionsträning med VISIOcoach kan hjälpa dig att återfå ditt synfält och förbättra din syns snabbhet vid problematik med detta efter sjukdom som tex stroke som drabbar ca 25000 svenskar per år. Programmet kommer i flera utföranden anpassade för problematik vid Hemanopia, degenerativa sjukdomar i näthinnan som skapar tunnelseende, för barn, vuxna och för kliniker som många andra rehabiliteringskliniker vill erbjuda VISIOcoach i sitt rehabiliteringsprogram. Hör en användare av VISIOcoach berätta mer om sin upplevelse i videon nedan!
Läs mer om VISIOcoach här eller kontakta oss för mer information!